انواع کرتین وال و استانداردها
22
05

انواع کرتین وال و استانداردها

شناخت مفاهیم اساسی کرتین وال، انواع مختلف و عملکرد سیستم‌های آن برای معماران، مدیران پروژه و نصب کنندگان بسیار مهم است. در این مقاله به بررسی طبقه‌بندی‌های مختلف کرتین وال همراه با ملاحظات مربوط به ویژگی‌های هر یک از آنها می‌پردازیم.

تعریف کرتین وال

کرتین وال یک سیستم پوشش نمای خارج ساختمان است که وظیفه سازه‌ای نداشته و صرفا به منظور محافظت ساکنین از عوامل محیطی خارجی و جذب نور کافی و سایر وظایف معمولی که یک نما باید داشته باشد، استفاده می‌شود. کرتین وال معمولا شامل دو بخش: اجزای سازه‌ای (فریم) و پرکننده (شیشه یا متریال دیگر) می‌باشد.
 

 


 


انواع کرتین وال

کرتین وال بر اساس روش ساخت و نصب به دو دسته استیک و یونیتایز تقسیم می‌شود.

یونیتایز: در این سیستم، کرتین وال از واحدهای بزرگی تشکیل شده‌اند که در کارخانه مونتاژ و پرداخت نهایی می‌شوند. سپس به محل پروژه ارسال شده و در نمای ساختمان نصب می‌شوند. ماژول‌های عمودی و افقی برای ایجاد یک سیستم کامل با یکدیگر ترکیب شده و برای نصب ماژول‌ها اغلب از چرثقیل استفاده می‌شود زیرا ماژول‌ها می‌توانند به ابعاد یک طبقه بلند و گاهی بیشتر هم باشند.

استیک: سیستم‌های استیک که به لامل نیز معروف است، شامل پروفیل‌های عمودی (مولین) و پانل‌های شیشه‌ای یا مات است که به صورت قطعات جدا از هم به محل پروژه ارسال و در آنجا اسمبل و در نهایت نصب می‌شوند. قاب آلومینیومی کرتین وال در سیستم استیک از مقابل حداقل 2 طبقه ساختمان عبور می‌کند و به وسیله اتصالاتی به هر طبقه متصل می‌شود.

 

تمام سیستم‌های کرتین وال از طریق اتصالاتی که به سازه اصلی دارند - باید بار مرده و بارهای زنده خود و همچنین بارهای باد، بارهای برف در مناطق سردسیر، بارهای لرزه‌ای و بارهای ایستا را به سازه اصلی منتقل کنند. ضمنا باید در مقابل حرکات ناشی از تغییرات حرارتی از خود پایداری نشان دهند. بنابراین اتصالاتی که کرتین وال را به سازه اصلی متصل کرده است، باید بر اساس محاسبات دقیق انجام شود. هر دو سیستم قابلیت اجرا در خارج و یا داخل ساختمان را دارند. در استفاده‌های داخلی از کرتین وال، امکان نصب پوشش مات‌کننده (اسپندرال) در جداره داخلی وجود دارد. استفاده از این سیستم در داخل ساختمان، اغلب مربوط به ساختمان‌هایی با ارتفاع کم می‌شود.
کرتین وال همچنین براساس قابلیت مقاومت در برابر رطوبت و پایداری در برابر فشار طبقه‌بندی می‌شوند. کرتین وال‌های مقاوم شده، بالاترین سطح مقاومت در برابر نفوذ آب و هوا را دارا هستند.
در مناطق سردتر، استفاده از لایه دوم به شکل صفحات بازتاب کننده الزامی است. این صفحات معمولا ورق‌های فلزی از جنس آلومینیوم یا فولاد گالوانیزه هستند که به فریم اصلی متصل شده و به وسیله ی واشرهای پلاستیکی، عایق‌کاری می‌شوند. این کار سبب می‌شود که علاوه بر ممانعت از نفوذ آب و رطوبت، بخش اضافی آب موجود در سطح لایه اول به شکل بخار از بین برود.

ملاحظات عملکردی

به دلیل سازه‌ای نبودن این سیستم نماسازی، بجز تحمل کردن نیروی وزن خود، تحت فشار هیچ گونه بار دیگری نبوده و می‌توان از متریال سبک به منظور اجرای آنها استفاده کرد. فرآیند به این شکل است که  بار وزن به وسیله اتصالاتی به ستون‌ها یا طبقات منتقل می‌شوند. اگرچه متریال مورد استفاده برای ساخت آن‌ها بسیار سبک بوده ولی کرتین وال مقاومت خوبی در برابر نفوذ هوا و آب، نوسانات ناشی از باد و نیروهای لرزه‌ای که بر ساختمان تاثیرگذارند، دارد.
کرتین وال معمولا به وسیله قطعات آلومینیوم اکسترود شده تولید می‌شود. البته نمونه‌های اولیه آن از جنس فلزی نیز بوده است. سپس شیشه‌ها داخل آلومینیوم قرار گرفته و به شکلی یکپارچه در می‌آیند. این امر علاوه بر تامین نور کافی و آسایش حرارتی مناسب، سبب ایجاد طرح‌های معماری خلاقانه و جذاب می‌شود. البته کنترل نور و حرارت در این سیستم به اندازه‌گیری و طراحی‌های دقیق‌تری احتیاج دارد. سایر پرکننده‌های میانی بجز شیشه عبارت‌اند از:  صفحات فلزی، بازشوها و دریچه‌های تهویه.


 

استانداردهای طراحی معماری

در پایان ذکر این نکته حائز اهمیت است که عملکرد کرتین وال، عامل اصلی برای طراحی اکثر ساختمان‌های امروزی است. درک درست ملاحظات معماری کرتین وال برای اطمینان از عملکرد و اجرای بهینه  آن بسیار مهم است. شرکت‌های تولید و نصب  شیشه‌ای باید با استانداردهای مشخص شده رایج آشنا شوند تا در هنگام طراحی کرتین وال از آن به عنوان یک معیار جامع برای همه پروژه‌ها استفاده کنند.