طبقه بندی و آسیب های کرتین وال
21
05

طبقه بندی و آسیب های کرتین وال

ظهور کرتین وال تغییر روشنی در روش دستیابی به معیارهای عملکردی نمای ساختمان‌ها ایجاد کرده است. اگرچه بیش از یک قرن از ساخت کرتین وال می‌گذرد، با این حال هنوز هم چالش‌های بسیاری برای طراحان نمای ساختمان و سازندگان کرتین وال وجود دارد. این موارد شامل تکنیک های ساخت، محاسبات کنترل دما و تقسیم‌بندی‌های اصولی قطعات می‌شود.

دلایل پیدایش کرتین وال

- کاهش سطح اشغال دیوار صلب و هر عنصری که مانع دید ساکنین می‌شود.
- برنامه‌ریزی دقیق فرآیند و در پی آن بالا رفتن سرعت انجام کار.
- ساختار سبک و در نتیجه صرفه‌جویی در مواد و حمل و نقل آسان و سریع آن.
- انعطاف‌پذیری بالا در طراحی آن منجر به سهولت در انجام محاسبات لرزه‌ای می‌شود.
- بهره‌گیری از نور بیشتر که منجر به کاهش استفاده از انرژی و هزینه می‌شود.
- مستقل بودن عملکرد سازه‌ای آن از سازه اصلی.


تاریخچه

با گسترش صنعتی شدن و توسعه پیش‌ساختگی ساختمان‌ها در اوایل قرن 19، اولین نمونه‌های ابتدایی از کرتین وال پدیدار شدند. اولین نمونه اجرا شده با سیستم کاملا شیشه‌ای (نمایشگاه کریستال، لندن) در سال 1851 و اولین ساختمان با سیستم  فریم مستقل و کاملا شیشه‌ای، (کارخانه شکلات سازی در نزدیکی پاریس، فرانسه) در سال 1871 بودند. طی نیم قرن و با شروع جنگ‌های جهانی، این تکنولوژی کم کم به سایر نقاط اروپا و آمریکا منتقل شد. امروزه اکثر مراکز صنعتی و مالی ایالات متحده با این سیستم نماسازی، طراحی و اجرا شده‌اند.
 


طبقه بندی کرتین وال

کرتین وال براساس بیان اصولی و ساختاری آن در انواع و اقسام مواد و سیستم‌های اجرا طبقه‌بندی می‌شود. اکثر این طبقه‌بندی‌ها برای ناظران عادی قابل مشاهده و شناسایی نیست و این کار اغلب به وسیله کارشناسان حرفه‌ای در این زمینه انجام می‌گیرد. می‌دانیم که نام کرتین وال از نظر تجاری به یک سیستم قاب‌بندی مقاوم که با پرکننده‌هایی مثل شیشه همراه می‌شود، شناخته شده است. لذا این تعریف، طبقه‌بندی‌های مختلف آن را برای ما مشخص می‌کند. 
این طبقه‌بندی‌ها براساس:
1- محل مونتاژ: شامل سیستم استیک، یونیتایز، ترکیب هر دو و ... 
2- براساس عملکرد: ضدحریق، مقاوم در برابر صوت، مقاوم در برابر انفجار و ... 
3- جنس متریال پروفیل: چوب، فولاد، آلومینیوم، کامپوزیت، شیشه و ... 
4- براساس نوع پروفیل: لوله، خرپا، کابل و ... 
5- براساس نوع شیشه: شفاف، بازتابنده، کریستالی و ... 
6- براساس دسترسی به اجزا برای تعویض: داخلی و خارجی.
7- براساس پیکربندی: تک لایه، دو پوسته و فرم آزاد.
 


برخی از مشکلات و آسیب های متداول

تأثیرات باد بر کرتین وال به ویژه در گوشه و کنار پروفیل‌ها و قسمت‌هایی از نما که نزدیک‌تر به سقف هستند، بیشتر مشاهده شده است. اولین علائم آسیب کرتین وال به دلیل بادهای شدید، آسیب دیدگی عناصر آب‌بندی است. بعد از آن می‌توان به ترک‌هایی که در شیشه ظاهر می‌شوند اشاره کرد و در نهایت تغییر شکل پروفیل‌ها و فروپاشی کلی نما. مواردی چون نفوذ آب به دلیل آب‌بندی نامناسب، نویز بیش از حد به دلیل اجرا نکردن دقیق عایق صوتی و تابش خیره کننده بر اثر کنترل نامناسب نور جزء مشکلات این سیستم نماسازی می‌باشد. مطلوب است که این سیستم را با استفاده از دینامیک سیال عددی، که برخلاف آنالیز استاتیک، تجزیه و تحلیل می‌کند، طراحی کرد.